Prijava | Registracija

Znate li kako je nastala Sacher torta?

Znate li kako je nastala Sacher torta?
30.11.-0001
Sviđa vam se blog post? Preporučite ga vašim prijateljima putem društvenih mreža:

Priča o slavnoj torti Sacher počinje tako što je 1832. godine austrijski vojvoda Metternich pripredio večeru za plemiće. Obzirom da je želio da zadivi svoje goste dobrim desertom, naredio je dvorskom slastičaru da napravi desert, uz slavne riječi: "Koji me neće postidjeti večeras!".

Međutim, baš toga dana slastičar se razbolio, pa je odgovornost pala na leđa 16-godišnjeg šegrta Franca Sachera. kladi Sacher je iskoristio sastojke kojisu mu se našli pri ruci i od njih napravio tortu koja mu je obezbjedila mjesto u historiji Beča i Austrije. Još veću popularnost torti dala je činjenica da je u to vrijeme bilo more kremastih torti, pa je drugačiji desert dočekan sa oduševljenjem.

Franz Sacher je nastavio raditi u Beču za najviše slojeve društva, a njegov sin je otvorio slavni Hotel Sacher, koji se nalazi u blizini Bečke Opere, u kojem se i danas dan čuva ovaj čuveni recept. Hotel Sacher je vodio sudsku bitku sa poznatom bečkom slastičarnom Demel, koja je prodavala tortu "Original Sachertorte".

Borba za Sacher je završila vansudskog nagodbom po kojoj je Hotel Sacher dobio pravo da svojoj torti da ime "Original Sacher torta", dok je slastičarna Demel dobila pravo da se njena torta zove "Eduard-Saher torta" i ima premaz od marmelade na vrhu ispod čokoladne glazure. Hotel Sacher godišnje napravi 300.000 torti, a budući da je originalni recept strogo čuvanja tajna navodno je potrebno 1.2 miliona jaja, 80 tona šećera, 70 tona čokolade, 37 tona marmelade, 25 tona maslaca i 30 tona brašna. 

Povezani recepti

Komentari

thanks due to the fact that this countless illuminating website, obstruct up the skilled jobless check out this casino online offers , buy sex toys