Prijava | Registracija

Dukan dijeta vs Klivlendska dijeta

Dukan dijeta vs Klivlendska dijeta
02.05.2015
Sviđa vam se blog post? Preporučite ga vašim prijateljima putem društvenih mreža:

U nastavku vam donosimo tekst Dukan dijeta vs Klivlendska dijeta, objavljen na abcknjiga.com, a čije dijelove prenosimo uz dozvolu

Ako ste već odlučili da probate sa nekom od bezbroj preporučenih dijeta, budite vrlo oprezni i obavezno se informišite o njima. Posebno su opasne internetom preporučene dijete. Primjetit ćete da takve dijete redovno imaju svjedoke koji su postigli zadivljujuće rezultate.

Rizik je ogorman a posljedice mogu biti katastrofalne po vaše zdravlje.

Zbog toga vam dalje u tekstu prezentiramo dvije, možda i najpoznatije dijete za mršavljenje, sa sličnim obećanim rezultatima ali sa ogromnom razlikom u efektima na zdravlje vašeg organizma.

I Klivlendska i Dukan su dijete za brzo skidanje kilograma. Dukan dijeta je provjerena, potvrđena i rezultat je naučnog rada nutricionista i doktora, dok je druga Klivlendska dijeta potekla od sumnjivih i nepotvrđenih izvora.

Mnoge poznate ličnosti, među kojima su Jennifer Lopez, Kate Middleton i Gisele Bundchen, su koristile program i i očigledno imale i više nego pozitivna iskustva Dukan dijete

Sredinom 70ih godina prošlog vijeka, nutricionist i doktor Pijer Dukan (Pierre Dukan) je na zahtjev svog prijatelja preporučio kratkoročni program prehrane na bazi unosa proteina i vode.

Deset dana kasnije čovjek je bio 8 kg mršaviji, što je bilo dovoljno dr.Dukanu da započne proučavanje i razvoj ovog načina prehrane.

Komercijalni uspjeh dijete ulsljedio je nakon objavljivanje knjige: “Ne znam kako izgubiti težinu.”(eng „I do not know how to lose weight“ ; fr. “Je ne sais pas maigrir“), koja je prevedena na 14 različitih jezika u 32 zemlje i prodana u 14 miliona primjeraka.

Osnovna pravila Dukan dijete

Dukan dijeta preporučuje prehranu iz primitivnog doba kada smo lovili životinje i sakupljali biljke. Osnovni principi se svode na:

  • izražen proteinski unos: meso, riba i nemasno mlijeko
  • restrikcija karbohidrata uključujući voće i pahuljice
  • zabrana masnoća tokom dužeg perioda programa

Zašto su proteini važni?

Proteini su prijatelji vašeg organizma. Nakon konzumiranja, proteini se kao i sva druga hrana razgrađuju na osnovne elemente- amino kiseline. Međutim, taj proces zahtjeva mnogo više energije za proteine nego za masti i ugljikohidrate.

Cijeli tekst možete pročitati klikom ovdje

Povezani recepti

Komentari